Menu
Vyberte si kategorii

Základy Kniha X

Popis
Pátý a poslední díl postupně vydávaného nejzásadnějšího díla evropské vzdělanosti. První polovina knihy je znovu studií Petra Vopěnky, kde současným matematickým pohledem seznamuje s obsahem této nejnáročnější části Eukleidových Základů, o jejímž charakteru nejvíce vypovídá kapitola Změrné a ...
Zeptejte se
272 Kč
247,27 Kč bez DPH
Toto zboží nadále není možné koupit. Prohlédněte si podobné produkty zde.
Značka:
OPS
ISBN:
978-80-87269-26-8
EAN:
9788087269268
Náš kód:
57521

Pátý a poslední díl postupně vydávaného nejzásadnějšího díla evropské vzdělanosti. První polovina knihy je znovu studií Petra Vopěnky, kde současným matematickým pohledem seznamuje s obsahem této nejnáročnější části Eukleidových Základů, o jejímž charakteru nejvíce vypovídá kapitola Změrné a nezměrné (racionální a iracionální). Dále kniha obsahuje oddíly Eukleidův algoritmus, unikátní délka úsečky, kořeny, mediála kořenu, pět úloh řešených užitím pravoúhlého trojúhelníku či problém druhých iracionálů.

Tradičně v druhé polovině knihy naleznete autentické znění původního překladu Knihy X. Z původního textu je tak zřejmé, kolik práce bylo vykonáno po dvě tisíciletí matematiky a kolik úsilí bylo věnováno přípravě této knihy.

Autor Eukleides
Edice Prameny evropské vzdělanosti
Počet stran 132
Rok vydání 2019
Druh Kniha